php.net |  support |  documentation |  report a bug |  advanced search |  search howto |  statistics |  random bug |  login
Bug #61345 CGI mode - make install don't work
Submitted: 2012-03-10 20:40 UTC Modified: 2012-03-23 06:32 UTC
Votes:2
Avg. Score:4.0 ± 1.0
Reproduced:2 of 2 (100.0%)
Same Version:1 (50.0%)
Same OS:1 (50.0%)
From: sites at evoluons dot net Assigned:
Status: Closed Package: Compile Failure
PHP Version: 5.4.0 OS: Fedora 16 x86_64
Private report: No CVE-ID:
 [2012-03-10 20:40 UTC] sites at evoluons dot net
Description:
------------
Hi,

With a Fedora 16 x86_64 I compiled PHP in Apache module mode, no problem.

But, to use also CGI mode, compilation is OK, but "make install" not.

My ./configure :

./configure --with-gd --with-zlib --enable-ftp --enable-sockets --with-curl --enable-mbstring --enable-exif --enable-zip --prefix=/usr/local/phpcgi --disable-cli --with-mysql=/usr/local/mysql --with-jpeg-dir --with-png-dir --with-freetype-dir --enable-gd-native-ttf --with-mcrypt

make install
Installing PHP CGI binary:        /usr/local/phpcgi/bin/
cp: cannot create regular file `/usr/local/phpcgi/bin/#INST@1199#': No such file or directory

Expected result:
----------------
Installing PHP CGI binary:        /usr/local/phpcgi/bin/
Installing build environment:     /usr/local/phpcgi/lib/php/build/
Installing header files:          /usr/local/phpcgi/include/php/
Installing helper programs:       /usr/local/phpcgi/bin/
  program: phpize
  program: php-config
Installing man pages:             /usr/local/phpcgi/php/man/man1/
  page: phpize.1
  page: php-config.1
Installing PDO headers:          /usr/local/phpcgi/include/php/ext/pdo/

Actual result:
--------------
If I manually create /usr/local/phpcgi and /usr/local/phpcgi/bin folders, "make install" work :

mkdir /usr/local/phpcgi
mkdir /usr/local/phpcgi/bin


Thank you for your help ;)

Patches

0001-Fix-CGI-make-install-when-CLI-was-not-built.patch (last revision 2012-08-16 19:01 UTC) by m dot heimpold at web dot de)

Add a Patch

Pull Requests

Pull requests:

Add a Pull Request

History

AllCommentsChangesGit/SVN commitsRelated reports
 [2012-03-22 08:30 UTC] sites at evoluons dot net
-Status: Open +Status: Closed
 [2012-03-22 08:30 UTC] sites at evoluons dot net
I updated my Fedora 16 x86_64 and now it works directly, without any workaround.

So, I close the bug.
 [2012-03-23 06:32 UTC] sites at evoluons dot net
-Status: Closed +Status: Assigned
 [2012-03-23 06:32 UTC] sites at evoluons dot net
I apologize : it's with another computer it was OK.

I updated mine too, and it keep same error.

I tried today with a new ./configure command :

./configure --with-apxs2=/usr/local/apache/bin/apxs --with-config-file-path=/usr/local/apache/conf --with-gd --with-zlib --with-bz2 --enable-ftp --enable-sockets --with-curl --with-mysql=/usr/local/mysql --with-mysqli=mysqlnd --with-pdo-mysql=mysqlnd --with-imap --enable-mbstring --enable-exif --without-pear --enable-zip --prefix=/usr/local/php --with-mcrypt --with-jpeg-dir --with-png-dir --with-freetype-dir --enable-gd-native-ttf --with-kerberos --with-imap-ssl

Same problem :
make install
Installing PHP CGI binary:        /usr/local/phpcgi/bin/
cp: cannot create regular file `/usr/local/phpcgi/bin/#INST@1706#': No such file or directory

And if I create folders myself :
mkdir /usr/local/phpcgi
mkdir /usr/local/phpcgi/bin

It's ok :
make install
Installing PHP CGI binary:        /usr/local/phpcgi/bin/
Installing build environment:     /usr/local/phpcgi/lib/php/build/
Installing header files:          /usr/local/phpcgi/include/php/
Installing helper programs:       /usr/local/phpcgi/bin/
  program: phpize
  program: php-config
Installing man pages:             /usr/local/phpcgi/php/man/man1/
  page: phpize.1
  page: php-config.1
Installing PDO headers:          /usr/local/phpcgi/include/php/ext/pdo/
 [2012-04-25 20:55 UTC] kuteninja at gmail dot com
I have this same issue, creating php/bin directory make install works, without 
it it doesn't work.

I'm running CentOS 6 x86_64 (so it should be equal in RHEL6 too)

This is my configure:

./configure  --prefix=/usr/local/php --with-layout=GNU --with-config-file-
path=/usr/local/php --disable-all --enable-libxml --with-libxml-dir=/usr/local -
-with-regex=php --enable-cgi --disable-cli --enable-inline-optimization --with-
pcre-regex --enable-json


Only by making the /usr/local/php/bin directory manually I'm able to "make 
install" it.
 [2012-04-26 17:15 UTC] lzsiga at freemail dot c3 dot hu
Try to execute this command manually

touch /usr/local/phpcgi/bin/#INST@1706#

if you get an error-message, please paste it in here.
 [2012-06-16 20:24 UTC] streaky at mybrokenlogic dot com
Same problem with 5.4.4 on Debian - seems that if you --disable-cli and cgi is enabled *and* your EPREFIX/bin isn't already created - then `make install` doesn't create them.

If you mkdir EPREFIX/bin those directories then `make install` it all works fine - it even creates EPREFIX/include, EPREFIX/lib et al - it's just the bin that it seems to miss. To confirm I checked and created EPREFIX before make install - and it still falls over EPREFIX/bin.

This used to work fine with 5.3 builds, it is switching to 5.4.4 on a test server 'breaks' my build scripts.
 [2013-08-11 00:35 UTC] stas@php.net
Automatic comment on behalf of mhei@heimpold.de
Revision: http://git.php.net/?p=php-src.git;a=commit;h=36b759d1dd0258859d247997b9c81727531ce1ba
Log: Fix #61345: fix install of CGI binary
 [2013-08-11 00:35 UTC] stas@php.net
-Status: Assigned +Status: Closed
 [2013-08-11 00:35 UTC] stas@php.net
Automatic comment on behalf of mhei@heimpold.de
Revision: http://git.php.net/?p=php-src.git;a=commit;h=cdedee3fa11be4d71364ad4843aa095df03c7159
Log: Fix #61345: fix install of CGI binary
 [2013-11-17 09:30 UTC] laruence@php.net
Automatic comment on behalf of mhei@heimpold.de
Revision: http://git.php.net/?p=php-src.git;a=commit;h=cdedee3fa11be4d71364ad4843aa095df03c7159
Log: Fix #61345: fix install of CGI binary
 
PHP Copyright © 2001-2014 The PHP Group
All rights reserved.
Last updated: Mon Apr 21 07:02:06 2014 UTC