php.net |  support |  documentation |  report a bug |  advanced search |  search howto |  statistics |  random bug |  login
Bug #45553 Using XPath to return values for attributes with a namespace does not work
Submitted: 2008-07-18 11:07 UTC Modified: 2008-09-10 11:23 UTC
Votes:1
Avg. Score:4.0 ± 0.0
Reproduced:1 of 1 (100.0%)
Same Version:0 (0.0%)
Same OS:0 (0.0%)
From: njones at art-k-tec dot com Assigned:
Status: Closed Package: SimpleXML related
PHP Version: 5.2.6 OS: OSX
Private report: No CVE-ID:
 [2008-07-18 11:07 UTC] njones at art-k-tec dot com
Description:
------------
Using XPath to return values for attributes with a namespace does not work. It seems to be dropping any namespaces for attributes when using XPath. But the namespace is clearly registered because it can be used to access nodes, when using XPath.

Reproduce code:
---------------
$xml =<<<XML
<xml xmlns:a="http://a">
    <data a:label="I am A" label="I am Nothing">test1</data>
    <a:data a:label="I am a:A" label="I am a:Nothing">test2</a:data>
</xml>
XML;

$x = simplexml_load_string($xml);
$x->registerXPathNamespace("a", "http://a");

var_dump($x->xpath("/xml/data/@a:label"));
echo "<br /><br />";
var_dump($x->xpath("/xml/a:data"));
echo "<br /><br />";
var_dump($x->xpath("/xml/a:data/@a:label"));
echo "<br /><br />";
var_dump($x->data->attributes("http://a"));

Expected result:
----------------
array(1) { [0]=>  object(SimpleXMLElement)#2 (1) { ["@attributes"]=>  array(1) { ["label"]=>  string(12) "I am A" } } }

array(1) { [0]=> object(SimpleXMLElement)#2 (2) { ["@attributes"]=> array(1) { ["label"]=> string(14) "I am a:Nothing" } [0]=> string(5) "test2" } }

array(1) { [0]=> object(SimpleXMLElement)#2 (1) { ["@attributes"]=> array(1) { ["label"]=> string(14) "I am a:A" } } } 

object(SimpleXMLElement)#4 (1) { ["@attributes"]=> array(1) { ["label"]=> string(6) "I am A" } }

Actual result:
--------------
array(1) { [0]=>  object(SimpleXMLElement)#2 (1) { ["@attributes"]=>  array(1) { ["label"]=>  string(12) "I am Nothing" } } }

array(1) { [0]=> object(SimpleXMLElement)#2 (2) { ["@attributes"]=> array(1) { ["label"]=> string(14) "I am a:Nothing" } [0]=> string(5) "test2" } }

array(1) { [0]=> object(SimpleXMLElement)#2 (1) { ["@attributes"]=> array(1) { ["label"]=> string(14) "I am a:Nothing" } } }

object(SimpleXMLElement)#4 (1) { ["@attributes"]=> array(1) { ["label"]=> string(6) "I am A" } }

Patches

Add a Patch

Pull Requests

Add a Pull Request

History

AllCommentsChangesGit/SVN commitsRelated reports
 [2008-09-10 11:23 UTC] rrichards@php.net
This bug has been fixed in CVS.

Snapshots of the sources are packaged every three hours; this change
will be in the next snapshot. You can grab the snapshot at
http://snaps.php.net/.
 
Thank you for the report, and for helping us make PHP better.


 
PHP Copyright © 2001-2014 The PHP Group
All rights reserved.
Last updated: Thu Apr 17 18:02:13 2014 UTC