php.net |  support |  documentation |  report a bug |  advanced search |  search howto |  statistics |  random bug |  login
Bug #39969 ini setting short_open_tag has no effect when using --enable-maintainer-zts
Submitted: 2006-12-27 23:36 UTC Modified: 2007-01-12 14:38 UTC
Votes:1
Avg. Score:3.0 ± 0.0
Reproduced:1 of 1 (100.0%)
Same Version:0 (0.0%)
Same OS:1 (100.0%)
From: yahikootje at gmail dot com Assigned: dmitry
Status: Closed Package: PHP options/info functions
PHP Version: 6CVS-2006-12-27 (CVS) OS: Linux 2.6.17-gentoo-r8
Private report: No CVE-ID:
 [2006-12-27 23:36 UTC] yahikootje at gmail dot com
Description:
------------
When compiling PHP with --enable-maintainer-zts, setting the "short_open_tag" and "asp_tag" ini settings in php.ini have no effect.
Compiling without --enable-maintainer-zts doesn't this problem.
The values that are used for these ini settings (when compiled with --enable-maintainer-zts) are the default values that are set in zend_set_default_compile_time_values()

I noticed this issue in PHP-5.2.1RC1, but it is also present in current HEAD (and probably also in older PHP versions).

If more information is needed, just ask.

Reproduce code:
---------------
<?php echo "long open php tags" . PHP_EOL ?>
<? echo "short open php tags" . PHP_EOL ?>
<% echo "asp open php tag" . PHP_EOL %>

with php.ini containing:

short_open_tag = Off
asp_tags = On

Expected result:
----------------
long open php tags
<? echo "short open php tags" . PHP_EOL ?>
asp open php tag

Actual result:
--------------
long open php tags
short open php tags
<% echo "asp open php tag" . PHP_EOL %>

Patches

Add a Patch

Pull Requests

Add a Pull Request

History

AllCommentsChangesGit/SVN commitsRelated reports
 [2006-12-30 20:50 UTC] yahikootje+bugs at gmail dot com
While digging a bit deeper I found that zend_post_startup() is only called when ZTS is enabled. This function calls compilers_global_ctor() which in turn calls zend_set_default_compile_time_values(). In that function the values for CG(short_tags) and CG(asp_tags) are reset to the default values, cancelling the effect off setting the ini values.

Removing the call to zend_set_default_compile_time_values() in compilers_global_ctor() seems to solve the problem, but I can not say for sure it won't cause any other problems.
 [2007-01-12 14:38 UTC] dmitry@php.net
Fixed in CVS HEAD and PHP_5_2.
 
PHP Copyright © 2001-2014 The PHP Group
All rights reserved.
Last updated: Mon Apr 21 10:02:10 2014 UTC