php.net |  support |  documentation |  report a bug |  advanced search |  search howto |  statistics |  random bug |  login
Bug #22759 symbol dn_skipname: referenced symbol not found
Submitted: 2003-03-18 05:16 UTC Modified: 2003-03-18 11:47 UTC
From: silent at host dot sk Assigned:
Status: Closed Package: Apache related
PHP Version: 4.3.1 OS: Solaris 8
Private report: No CVE-ID: None
 [2003-03-18 05:16 UTC] silent at host dot sk
Hello.

I had a problem running Apache with PHP module.

Apache and PHP compiles without any error, but if I enable the PHP module, I get this error message:

# /usr/local/apache/bin/apachectl start
Syntax error on line 236 of /usr/local/apache/conf/httpd.conf:
Cannot load /usr/local/apache/libexec/libphp4.so into server: ld.so.1: /usr/local/apache/bin/httpd: fatal: relocation error: file /usr/local/apache/libexec/libphp4.so: symbol dn_skipname: referenced symbol not found
/usr/local/apache/bin/apachectl start: httpd could not be started
 
Apache works without PHP module fine, but with PHP module not.

I found in the PHP configure script log these two lines:
checking for dn_skipname in -lresolv... no
checking for __dn_skipname in -lresolv... yes 

It looks like the compiled PHP module still uses dn_skipname instead of __dn_skipname. It is maybe a 'configure' script error. I found in dns.c a function call to dn_skipname, so I have change it from dn_skipname to __dn_skipname and then run 'make' and 'make install'

Now runs Apache with PHP module.



PHP configure line:
# ./configure --with-mysql --with-apxs=/usr/local/apache/bin/apxs

Apache configure line:
# ./configure --enable-shared=max --enable-module=most 

my system: Solaris 8 on Sun Ultra1


some system information:

# $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/usr/local/ssl/bin:/usr/local/mysql/bin:/apache/bin:/opt/sfw/bin:/usr/sbin:/usr/dt/bin:/usr/openwin/bin:/bin:/usr/ucb

# LD_LIBRARY_PATH /usr/local/lib:/lib:/usr/lib:/usr/local/ssl/lib:/usr/include:/usr/local/include:/usr/local/mysql/lib:/usr/local/lib/gcc-lib:/usr/local/lib/gcc-lib/sparc-sun-solaris2.8/3.2.1:/opt/sfw/lib:/opt/sfw/include

installed patches: 8_Recommended from 17.01.2003; + 108995-04, 109025-04, 109234-09, 111295-01, 111297-01

development tools:
gcc 2.95.3 or 3.2.1
binutils 2.11.2
automake 1.5 or 1.7.2
autoconf 2.13 or 2.57
libtool 1.4
bison 1.75
flex 2.5.4a
gawk 3.1.0
m4 1.4
make 3.80
sed 4.0
textinfo 4.2
zlib 1.1.4 

I don't know if this solution is correct, but it works.

This bug is in older versions too, I tryed versions 4.1.1, 4.2.3, 4.3.0, 4.3.1

Bye

Patches

Add a Patch

Pull Requests

Add a Pull Request

History

AllCommentsChangesGit/SVN commitsRelated reports
 [2003-03-18 11:47 UTC] sniper@php.net
This bug has been fixed in CVS.

In case this was a PHP problem, snapshots of the sources are packaged
every three hours; this change will be in the next snapshot. You can
grab the snapshot at http://snaps.php.net/.
 
In case this was a documentation problem, the fix will show up soon at
http://www.php.net/manual/.

In case this was a PHP.net website problem, the change will show
up on the PHP.net site and on the mirror sites in short time.
 
Thank you for the report, and for helping us make PHP better.
 
PHP Copyright © 2001-2022 The PHP Group
All rights reserved.
Last updated: Mon Jul 04 02:05:45 2022 UTC