php.net |  support |  documentation |  report a bug |  advanced search |  search howto |  statistics |  random bug |  login
Bug #77837 php-fpm not correctly implementing/using groups?
Submitted: 2019-04-03 12:42 UTC Modified: 2021-09-12 04:22 UTC
Votes:2
Avg. Score:5.0 ± 0.0
Reproduced:2 of 2 (100.0%)
Same Version:1 (50.0%)
Same OS:2 (100.0%)
From: info at f1-outsourcing dot eu Assigned: cmb (profile)
Status: No Feedback Package: FPM related
PHP Version: Irrelevant OS: centos7
Private report: No CVE-ID: None
View Add Comment Developer Edit
Anyone can comment on a bug. Have a simpler test case? Does it work for you on a different platform? Let us know!
Just going to say 'Me too!'? Don't clutter the database with that please — but make sure to vote on the bug!
Your email address:
MUST BE VALID
Solve the problem:
15 - 9 = ?
Subscribe to this entry?

 
 [2019-04-03 12:42 UTC] info at f1-outsourcing dot eu
Description:
------------
The apache server can access this file http://xxxx/index.html When I try to access this file http://xxxx/test.php, I get file not found with the setup/permissions listed below.

When I only change the group of the www.underconstruction.com folder to apache, test.php is executed as it should be.  Test.php should be executed when apache is member of the login0 group like httpd process does, so why not php-fpm?

Looks to me like not fully or incorrectly implemented groups? I have no idea how this is even possible because that is something for the os to handle, not?



drwxr-x---   2 login0 login0    6 Mar 30 20:01 cgi-bin
drwxrwx---   2 login0 login0    6 Mar 30 20:02 tmp
drwxr-x---   2 login0 login0 4096 Apr  3 00:11 logs
drwxr-x---   2 login0 login0   97 Apr  3 12:17 www.underconstruction.com


├── cgi-bin
├── logs
│   ├── www.underconstruction.com-2019.04.03-access.log
│   └── www.underconstruction.com-2019.04.03-error.log
├── tmp
└── www.underconstruction.com
    ├── index.html
    ├── test2.php
    ├── test-mail.php
    └── test.php

[@ login0]# groups apache
apache : apache login0

[@ php-fpm.d]# cat www.underconstruction.com.conf
[www.underconstruction.com]

user = apache
group = apache

chroot = /home/login0/www.underconstruction.com

listen = /var/run/php-fpm/www.underconstruction.com.sock
;listen = /home/login0/www.underconstruction.com.sock
;listen = 127.0.0.1:9000

listen.owner = apache
listen.group = apache
listen.mode = 0660
listen.allowed_clients = 127.0.0.1

pm = dynamic
pm.max_children = 10
pm.start_servers = 1
pm.min_spare_servers = 1
pm.max_spare_servers = 10

[@ ]# rpm -qa | grep php72
rh-php72-php-json-7.2.10-3.el7.x86_64
rh-php72-php-xml-7.2.10-3.el7.x86_64
rh-php72-php-fpm-7.2.10-3.el7.x86_64
rh-php72-runtime-1-2.el7.x86_64
rh-php72-php-zip-7.2.10-3.el7.x86_64
rh-php72-php-cli-7.2.10-3.el7.x86_64
rh-php72-php-process-7.2.10-3.el7.x86_64
rh-php72-1-2.el7.x86_64
rh-php72-php-common-7.2.10-3.el7.x86_64
rh-php72-php-pear-1.10.5-1.el7.noarch





Patches

Add a Patch

Pull Requests

Add a Pull Request

History

AllCommentsChangesGit/SVN commitsRelated reports
 [2019-04-18 13:58 UTC] remi@php.net
Startup process need access to /etc/group, so in chroot usage, you need to copy this file in the chroot directory

install -D /etc/group /home/login0/www.underconstruction.com/etc/group
 [2021-08-31 13:29 UTC] cmb@php.net
-Status: Open +Status: Feedback -Package: *General Issues +Package: FPM related -Assigned To: +Assigned To: cmb
 [2021-08-31 13:29 UTC] cmb@php.net
So did @remi's comment above solve the issue for you?
 [2021-09-12 04:22 UTC] php-bugs at lists dot php dot net
No feedback was provided. The bug is being suspended because
we assume that you are no longer experiencing the problem.
If this is not the case and you are able to provide the
information that was requested earlier, please do so and
change the status of the bug back to "Re-Opened". Thank you.
 
PHP Copyright © 2001-2021 The PHP Group
All rights reserved.
Last updated: Sun Nov 28 00:03:13 2021 UTC