php.net |  support |  documentation |  report a bug |  advanced search |  search howto |  statistics |  random bug |  login
Bug #66498 mail doesn't send if body starts with 'fe'
Submitted: 2014-01-16 17:51 UTC Modified: 2014-12-30 10:42 UTC
From: cmeyer at cesa10 dot k12 dot wi dot us Assigned:
Status: No Feedback Package: Mail related
PHP Version: 5.5.8 OS: Fedora core 19
Private report: No CVE-ID: None
View Add Comment Developer Edit
Anyone can comment on a bug. Have a simpler test case? Does it work for you on a different platform? Let us know!
Just going to say 'Me too!'? Don't clutter the database with that please — but make sure to vote on the bug!
Your email address:
MUST BE VALID
Solve the problem:
22 + 13 = ?
Subscribe to this entry?

 
 [2014-01-16 17:51 UTC] cmeyer at cesa10 dot k12 dot wi dot us
Description:
------------
If the body (msg) of the email starts with 'fe', the mail isn't sent.  mail() show success, but mail is not received.  If I change the 'fe' so something else, it works fine.



PHP version if Fedora 19 php 5.5.7


Test script:
---------------
    $email_to = "cmeyer@cesa10.k12.wi.us";
    $email_cc = "it@cesa10.k12.wi.us";
    $email_subject = "Backup Verification";
    $email_body = "fe\r\n";  // <- seems to work fine but no mail delivered
//    $email_body = "mfe"\r\n"; <- works fine and mail delivered
    $headers = "From: backup@cesa10.k12.wi.us\n";

    if (!mail($email_to, $email_subject, $email_body, $headers))
    { print "Email failed\n"; }
    else
    { print "Email success\n"; }

Expected result:
----------------
mail should be received

Actual result:
--------------
mail not received, though mail() does not return an error.

Patches

Add a Patch

Pull Requests

Add a Pull Request

History

AllCommentsChangesGit/SVN commitsRelated reports
 [2014-01-16 18:22 UTC] requinix@php.net
-Status: Open +Status: Feedback
 [2014-01-16 18:22 UTC] requinix@php.net
Not to ask a silly question, but have you already checked that spam filters aren't rejecting the mail, or that it's not otherwise being filtered out of view?
 [2014-01-16 19:07 UTC] cmeyer at cesa10 dot k12 dot wi dot us
-Status: Feedback +Status: Open
 [2014-01-16 19:07 UTC] cmeyer at cesa10 dot k12 dot wi dot us
Good question on spam filters.  No, I'm not seeing anything show up in the spam filters.  Also, this is a pretty direct internal show, avoiding most of our spam filters.
 [2014-01-16 19:20 UTC] requinix@php.net
-Status: Open +Status: Feedback
 [2014-01-16 19:20 UTC] requinix@php.net
Can you get the mail server's sysadmin to tell you whether it received any kind of connection from your system? That can at least tell you which server the problem is on (since, as you've probably guessed, my first inclination is that this oddly-specific problem is not due to a bug with PHP).
Another thing to check is, depending on your setup, whether mail() simply queued the email with the local sendmail client and whether that client itself had any errors trying to send.
 [2014-12-30 10:42 UTC] php-bugs at lists dot php dot net
No feedback was provided. The bug is being suspended because
we assume that you are no longer experiencing the problem.
If this is not the case and you are able to provide the
information that was requested earlier, please do so and
change the status of the bug back to "Re-Opened". Thank you.
 
PHP Copyright © 2001-2020 The PHP Group
All rights reserved.
Last updated: Thu Nov 26 21:01:23 2020 UTC