php.net |  support |  documentation |  report a bug |  advanced search |  search howto |  statistics |  random bug |  login
Bug #63611 Config file path doesn't work
Submitted: 2012-11-26 15:09 UTC Modified: 2021-10-10 04:22 UTC
Votes:6
Avg. Score:4.2 ± 0.9
Reproduced:4 of 4 (100.0%)
Same Version:0 (0.0%)
Same OS:0 (0.0%)
From: admin at marcelaraujo dot me Assigned: cmb (profile)
Status: No Feedback Package: FPM related
PHP Version: 5.4.9 OS: Centos 6.3 64bits
Private report: No CVE-ID: None
Welcome back! If you're the original bug submitter, here's where you can edit the bug or add additional notes.
If this is not your bug, you can add a comment by following this link.
If this is your bug, but you forgot your password, you can retrieve your password here.
Password:
Status:
Package:
Bug Type:
Summary:
From: admin at marcelaraujo dot me
New email:
PHP Version: OS:

 

 [2012-11-26 15:09 UTC] admin at marcelaraujo dot me
Description:
------------
Hi guys

I've built the PHP 5.4.9 source code but the PHP won't find php.ini in the /etc 
folder.

After I compile the PHP 5.4.8 and everything runs fine.


Test script:
---------------
./configure --enable-fpm --with-libdir=lib64 --prefix=/usr/local --with-layout=PHP --with-pear --with-apxs2 
--with-fpm-user=www-data --with-fpm-group=www-data --enable-debug --with-openssl --with-kerberos --with-zlib 
--enable-calendar --with-curl --with-curlwrappers --enable-exif --enable-ftp --with-gd --with-jpeg-dir=/usr 
--with-png-dir=/usr --with-vpx-dir=/usr --with-freetype-dir=/usr --with-t1lib --enable-exif --enable-gd-native-ttf 
--enable-gd-jis-conv --with-gettext --with-gmp --with-mhash --enable-intl --enable-mbstring --with-mcrypt 
--with-mysql --with-mysqli --enable-pcntl --with-pdo-mysql --with-pspell --with-libedit --with-readline 
--enable-shmop --with-snmp --enable-soap --enable-sockets --enable-sysvmsg --enable-sysvshm --with-xsl --enable-zip 
--with-pear --enable-zend-signals --enable-maintainer-zts --enable-calendar --enable-bcmath --with-gmp --enable-exif 
--with-mcrypt --with-mhash --with-zlib --with-bz2 --enable-zip --enable-ftp --enable-mbstring --with-iconv 
--enable-intl --with-icu-dir=/usr --with-gettext --with-pspell --enable-sockets --with-openssl --with-curl 
--with-curlwrappers --with-gd --enable-gd-native-ttf --with-jpeg-dir=/usr --with-png-dir=/usr --with-zlib-dir=/usr 
--with-xpm-dir=/usr --with-vpx-dir=/usr --with-freetype-dir=/usr --with-t1lib=/usr --with-libxml-dir=/usr 
--with-mysql=mysqlnd --with-mysqli=mysqlnd --with-pdo-mysql=mysqlnd --enable-soap --with-xmlrpc --with-xsl 
--with-tidy=/usr --with-readline --enable-pcntl --enable-sysvshm --enable-sysvmsg --enable-shmop 
--enable-memory-limit --with-config-file-path=/etc --with-config-file-scan-dir=/etc/php/conf.d 
--with-apxs2=/usr/sbin/apxs && make && make install

Expected result:
----------------
Configuration File (php.ini) Path
    -> /etc
Loaded Configuration File
    -> /etc/php.ini
Scan this dir for additional .ini files
    -> /etc/php/conf.d

Actual result:
--------------
Configuration File (php.ini) Path
    -> /etc
Loaded Configuration File
    -> none
Scan this dir for additional .ini files
    -> /etc/php/conf.d

Patches

Add a Patch

Pull Requests

Add a Pull Request

History

AllCommentsChangesGit/SVN commitsRelated reports
 [2012-11-26 15:29 UTC] laruence@php.net
did you build 5.4.9 freshly?

a common reason is , you re-configure the PHP , but didn't make clean before your 
re-compile it
 [2012-11-26 15:29 UTC] laruence@php.net
-Status: Open +Status: Feedback
 [2012-11-26 15:37 UTC] admin at marcelaraujo dot me
-Status: Feedback +Status: Open
 [2012-11-26 15:37 UTC] admin at marcelaraujo dot me
Yes, I did it.

I make download and then make the build in my server that did not have no PHP 
version installed.
 [2013-01-24 13:25 UTC] ilantipov at gmail dot com
I'm having the same problem on one server. Others are ok. php is runing in php-
fpm mode.


Info from php-info:

Configure Command	 './configure' '--enable-fpm' '--enable-libxml' '--with-
mcrypt' '--enable-mbstring' '--with-gd' '--with-mysql-sock' '--with-
mysqli=mysqlnd' '--with-pdo-mysql=mysqlnd' '--with-mysql=mysqlnd' '--enable-
sockets' '--with-iconv' '--with-gettext' '--with-zlib' '--with-freetype-
dir=/usr' '--with-jpeg-dir=/usr' '--prefix=/usr/local/php-fpm' '--with-config-
file-path=/usr/local/php-fpm/etc' '--with-fpm-user=www-data' '--with-fpm-
group=www-data' '--with-fpm-user=www-data' '--with-fpm-group=www-data' '--
disable-simplexml' '--disable-xmlreader' '--disable-xmlwriter' '--disable-dom' 
'--disable-tokenizer' '--without-sqlite3' '--without-pdo-sqlite' '--with-curl' 
'--with-config-file-scan-dir=/usr/local/php-fpm/etc/conf.d'

At the same time:
Scan this dir for additional .ini files	no value
Additional .ini files parsed	(none)

While using comand-line:

root@backup:/usr/local/src/php-5.3.21# /usr/local/php-fpm/bin/php --ini | grep -
A 5 Scan
Scan for additional .ini files in: /usr/local/php-fpm/etc/conf.d
Additional .ini files parsed:      /usr/local/php-fpm/etc/conf.d/apc.ini,
/usr/local/php-fpm/etc/conf.d/memcached.ini,
/usr/local/php-fpm/etc/conf.d/xcache.ini

Linux backup 3.2.0-29-generic #46-Ubuntu SMP Fri Jul 27 17:03:23 UTC 2012 x86_64
PHP Version 5.3.21 but i tried many of them. Recompiling different versions from 
diferent folders won't help

drwxr-xr-x  3 root root  4096 янв.  24 17:13 ./
drwxr-xr-x 10 root root  4096 дек.   3 13:16 ../
drwxr-xr-x  2 root root  4096 янв.  24 17:08 conf.d/
-rw-r--r--  1 root root  1192 янв.  24 17:14 pear.conf
-rw-r--r--  1 root root 15228 дек.   3 14:48 php-fpm.conf
-rw-r--r--  1 root root 21667 янв.  24 17:13 php-fpm.conf.default
-rw-r--r--  1 root root 67702 янв.  24 15:30 php.ini

drwxr-xr-x 2 root root  4096 янв.  24 17:08 ./
drwxr-xr-x 3 root root  4096 янв.  24 17:13 ../
-rw-r--r-- 1 root root   309 янв.  24 16:55 apc.ini
-rw-r--r-- 1 root root    24 дек.   6 11:53 memcached.ini
-rw-r--r-- 1 root root  1174 янв.  24 15:29 xcache.ini
 [2013-01-27 14:29 UTC] admin at marcelaraujo dot me
Yes, I ran it in PHP-FPM mode.
 [2013-01-27 14:29 UTC] admin at marcelaraujo dot me
Yes, I ran it in PHP-FPM mode.
 [2013-10-24 06:46 UTC] yohgaki@php.net
-Package: Unknown/Other Function +Package: FPM related
 [2021-09-30 12:29 UTC] cmb@php.net
-Status: Open +Status: Feedback -Assigned To: +Assigned To: cmb
 [2021-09-30 12:29 UTC] cmb@php.net
Is this still an issue with any of the actively supported PHP
versions[1]?

[1] <https://www.php.net/supported-versions.php>
 [2021-10-10 04:22 UTC] php-bugs at lists dot php dot net
No feedback was provided. The bug is being suspended because
we assume that you are no longer experiencing the problem.
If this is not the case and you are able to provide the
information that was requested earlier, please do so and
change the status of the bug back to "Re-Opened". Thank you.
 
PHP Copyright © 2001-2021 The PHP Group
All rights reserved.
Last updated: Tue Oct 26 15:03:35 2021 UTC