php.net |  support |  documentation |  report a bug |  advanced search |  search howto |  statistics |  random bug |  login
Bug #8557 apache fails to start after compiling PHP - "can't load libphp4.so"
Submitted: 2001-01-04 17:11 UTC Modified: 2001-04-10 09:41 UTC
From: zhamm at secmgmt dot com Assigned:
Status: Closed Package: Informix related
PHP Version: 4.0.4 OS: AIX 4.3.3
Private report: No CVE-ID: None
 [2001-01-04 17:11 UTC] zhamm at secmgmt dot com
Configured PHP 4.0.4 on AIX 4.3.3 using IBM C for AIX v.5 
Apache 1.3.9 in /usr/local/etc/apache

Installed via the following:
export CC='cc -Dinline= -ma'
./configure --with-apxs=/usr/local/etc/apache/bin/apxs --with-mysql=/usr/local --with-gd=/usr/local --with-ttf \ --with-informix
make; make install

everything appears to run fine (with the exception of some small errors about unrecognized suffixes), but when I start apache, I get:

[root@p140 php-4.0.4]# /usr/local/etc/apache/bin/apachectl start
Syntax error on line 208 of /usr/local/etc/apache/conf/httpd.conf:
Cannot load /usr/local/etc/apache/libexec/libphp4.so into server: dlopen: /usr/local/etc/apache/libexec/libphp4.so: No such file or directory /usr/local/etc/apache/bin/apachectl start: httpd could not be started

If I run configure with ONLY the --with-apxs and --with-mysql options, it compiles and installs, and apache runs fine.  If I remove --with-informix, same thing.  If I remove the --with-gd and related, same thing.

I've set INFORMIXDIR appropriately, and have the informix SDK installed (I've built this module successfully in Linux).

I've installed the gd,zlib,libjpeg,and freetype from bull.de, and manually built them as well.  No difference.

Apache modules installed:

[root@p140 local]# /usr/local/etc/apache/bin/httpd -l
Compiled-in modules:
  http_core.c
  mod_env.c
  mod_log_config.c
  mod_mime.c
  mod_negotiation.c
  mod_status.c
  mod_include.c
  mod_autoindex.c
  mod_dir.c
  mod_cgi.c
  mod_asis.c
  mod_imap.c
  mod_actions.c
  mod_userdir.c
  mod_alias.c
  mod_access.c
  mod_auth.c
  mod_so.c
  mod_setenvif.c            


Patches

Add a Patch

Pull Requests

Add a Pull Request

History

AllCommentsChangesGit/SVN commitsRelated reports
 [2001-01-07 19:08 UTC] sniper@php.net
Please try the workaround found in bug report #4630.

--Jani
 [2001-03-09 21:21 UTC] sniper@php.net
Did the fix in #4630 help?

--Jani

 [2001-04-10 09:41 UTC] sniper@php.net
No feedback. If this happens with soon to be released PHP 4.0.5 too, reopen this bug report.

--Jani

 
PHP Copyright © 2001-2019 The PHP Group
All rights reserved.
Last updated: Tue Jun 25 17:01:26 2019 UTC