php.net |  support |  documentation |  report a bug |  advanced search |  search howto |  statistics |  random bug |  login
Bug #45973 Setting include_path with non-defined ${include_path} crashes
Submitted: 2008-09-02 13:00 UTC Modified: 2008-10-28 22:14 UTC
Votes:3
Avg. Score:4.3 ± 0.5
Reproduced:3 of 3 (100.0%)
Same Version:0 (0.0%)
Same OS:1 (33.3%)
From: olivier dot berger at it-sudparis dot eu Assigned:
Status: No Feedback Package: Reproducible crash
PHP Version: 5.2.6 OS: Debian lenny
Private report: No CVE-ID:
Password:
Status:
Package:
Bug Type:
Summary:
From: olivier dot berger at it-sudparis dot eu
New email:
PHP Version: OS:

 

 [2008-09-02 13:00 UTC] olivier dot berger at it-sudparis dot eu
Description:
------------
If include_path wasn't set already, setting it to some concatenation of ${include_path} causes a segfault.

Seems different from #37002, AFAICT

More details in Debian bug : http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=497453

Reproduce code:
---------------
For instance, if /etc/php5/apache2/php.ini doesn't contain any include_path definition, like is by default in Debian :
 ; UNIX: "/path1:/path2"
 ;include_path = ".:/usr/share/php"

then setting the following in for instance /etc/php5/conf.d/zend.ini :
 [Zend]
 include_path = ${include_path} ":/usr/share/php/libzend-framework-php"

leads to segmentation fault.


Expected result:
----------------
I guess referencing variables no yet explicitely set, but having default values should return their default value.

Uncommenting the default include_path in /etc/php5/apache2/php.ini allows it to work.


Actual result:
--------------
Apache segmentation fault

Patches

Add a Patch

Pull Requests

Add a Pull Request

History

AllCommentsChangesGit/SVN commitsRelated reports
 [2008-10-26 19:23 UTC] jani@php.net
Please try using this CVS snapshot:

  http://snaps.php.net/php5.2-latest.tar.gz
 
For Windows:

  http://windows.php.net/snapshots/


 [2008-10-27 13:10 UTC] olivier dot berger at it-sudparis dot eu
Hi.

Sorry, but I'm afraid I won't have time to test that at the moment.

Should be testable by anyone interested still.

Best regards,
 [2008-10-28 22:14 UTC] jani@php.net
Ignored until requested feedback is given.
 [2009-09-25 18:13 UTC] tuomaksen dot spammiposti at gmail dot com
Noticed this bug on my system (PHP-5.2.10/Linux), seems only to exist in apaches mod_php. Having include_path = ${include_path} ":/usr/share/php/libzend-framework-php" in zend.ini but no setting in php.ini causes apache not to start at all. 

This does not seem to affect php-cli.
 
PHP Copyright © 2001-2017 The PHP Group
All rights reserved.
Last updated: Fri Aug 18 16:01:36 2017 UTC